EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME SORUNU) NEDİR?
Erektil disfonksiyon (Sertleşme Sorunu), 40 yaş üstü erkeklerde en sık izlenen cinsel işlev bozukluklarındandır. Kişinin özel ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebileceği gibi sistemik hastalıkların da habercisi olabilir. Damar hastalıklarıyla olan yakın ilişkisi nedeniyle, altta yatan koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet ve damar sertliğinin ilk belirtisi olabileceği için, erken teşhis edilmesi önem taşımaktadır.
SERTLEŞME SORUNUNUZ VARSA, YALNIZ DEĞİLSİNİZ
Bilimsel çalışmalar 40 yaş üzerindeki erkeklerin yaklaşık %50’sinin sertleşme sorunundan etkilendiğini ortaya koymaktadır(1). Her erkek zaman zaman sertleşme sorunu yaşayabilir ancak uzun sürmesi veya daha sık olması halinde bu durum sertleşme sorununun belirtisi olabilir. Hastalığı görmezden gelmek sorunu çözmez, durumu doktorunuza danışmanız önemlidir.
İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ NEDİR?
Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) ise prostatın iyi huylu büyümesi olarak da adlandırılabilen bir durumdur. Alt Üriner Sistem Semptomları (AÜSS); ileri yaştaki erkeklerde işemenin depolama, işeme ve işeme sonrası evreleriyle ilgili izlenen bulgulara genel olarak verilen isimdir ve en sık olarak BPH sonrasında ortaya çıkmaktadır. BPH’ne bağlı alt üriner sistem semptomları (AÜSS) ve sertleşme sorunu’nun görülme sıklığı yaş ilerledikçe artmaktadır ve iki durum epidemiyolojik açıdan ilişkilidir. Bu klinik durumlardan birine ait bulguları gösteren erkekte diğer klinik duruma da rastlanma riski oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalarda sertleşme sorunu hastalarının yaklaşık %50’sinde aynı zamanda BPH/AÜS semptomlarının varlığı saptanmıştır. Sertleşme sorunu nedeniyle başvuran hastanın, başta BPH/AÜSS olmak üzere diğer kronik durumlar açısından da değerlendirilmesi önemlidir.
AÜSS’nin şiddeti değişebilmektedir(2). Şiddetli belirtiler yaşayan bir erkeğin tüm gününü bu rahatsızlığa göre planlamak zorunda kalması günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Belirtiler eşi ile geçirdiği zamandan keyif almasını bile engelleyebilir. Geceleri sık tuvalete kalkma hem erkek hem de eşi için uykusuzluk problemi ortaya çıkarabilir.
SERTLEŞME SORUNU VE İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ’NİN BİRLİKTE GÖRÜLME SIKLIĞI
Sertleşme sorunu günümüzde 40 yaş ve üzeri erkeklerde oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Tıpkı sertleşme sorunu gibi prostat da aynı organlar üzerinde fonksiyon kaybına ve bozulmaya neden olduğu için 40 yaş üzerindeki erkeklerin % 80’i her iki hastalığın belirtilerini birlikte yaşar. 50-70 yaş aralığında olan erkeklerde her iki hastalığın birlikte görülme oranı ise % 100’lere varmaktadır.
Prostat, sertleşme sorununun görülme olasılığını 3,5 kat, sertleşme sorunu ise prostat rahatsızlığının görülme olasılığını 2 kat arttırmaktadır ve Türkiye’de 4 milyon erkekte sertleşme sorunu, 5 milyon erkekte ise prostat sorunu olduğu bilinmektedir.
Sertleşme sorunu ve prostatın birlikte görülme sıklığını bu kadar yüksek iken, yeni çıkan tedavi yöntemleri ise hastaların yaşam kalitesini arttırmaktadır.
SERTLEŞME SORUNUNUN TEDAVİSİ
Sertleşme sorununun tedavisine başlamadan fiziksel hastalıklar ve psikososyal faktörler değerlendirilmelidir(3,4).
Sertleşme sorunu için en uygun tedavi seçenekleri ağız yoluyla kullanılan ilaçlar, vakum cihazı, penis içine enjeksiyon ve penis protezidir(5,6).
Şu anda piyasada 4 farklı etken maddeli ürün bulunmaktadır. Bu ürünlere PDE-5 inhibitörleri denir ve Sertleşme Sorununa karşı ilk tedavi seçeneği olarak değerlendirilmelidir. Sertleşme Sorunu olan erkekler bu ilaçları cinsel aktiviteye başlamadan önce alırlar.
İlaçlar cinsel birleşmeden 30 dakika ile 1 saat öncesine kadar alınmalıdır. Eğer yağlı yemeklerden sonra alınırsa, hepsinde değil ama bazılarında, etki geç başlayabilir.
UNUTMAYIN!
Ağız yoluyla kullanılan ilaçlar alınmadan önce;
- Doktorunuzla tüm olası yan etkileri ve kontrendikasyonları görüşmelisiniz.
- Doktorunuz size bu tedavi seçeneklerinden hangisinin uygun olduğunu söyleyebilecek tek kişidir.
- Bu ilaçların işlev görebilmesi için cinsel uyarı şarttır.
- Alkol sertleşmeyi etkileyebilir. Ağız yoluyla alınan tedavilerde aşırı alkolden kaçının (5,6,7).
Referanslar:
- Feldman HA, Goldstein I, Hatzichristou DG, Krane RJ, McKinlay JB. Impotence and its medical and psychosocial correlates: results of the Massachusetts Male Ageing Study. J Urol. 1994;151:54-61.
- Rosen R, Altwein J, Boyle P, et al. Lower urinary tract symptoms and male sexual dysfunction: the Multinational Survey of the Ageing Male (MSAM-7). Eur Urol. 2003;44:637-649.
- Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği. Erkek Cinselliği. http://www.cetad.org.tr/doc/bilgilendirme_dosyasi_6.pdf. Erişim tarihi: 18.03.2011.
- Safarinejad MR, Hosseini SY. Erectile Dysfunction: Clinical Guidelines (1). Urology Journal 2004;1(3):133-147.
- http://www.auanet.org/content/guidelines-and-quality-care/clinical-guidelines.cfm?sub=ed (Reviewed and validity confirmed 2009). Erişim tarihi: 18.03.2011.
- Erkek Cinsel Fonksiyon Bozuklukları. http://www.androloji.org.tr/icerik.asp?lang=&action=single&id=22. Erişim tarihi: 18.03.2011.
- Hatzimouratidis K, et al. Guidelines on male sexual dysfunction: erectile dysfunction and premature ejaculation. Eur Urol 2010;57:804-14.